Flaczki z drobiu

Składniki

  • kurczak
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka soku
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • sól
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • 2 cebule z wbitymi 2 goździkami
  • 3 liście laurowe
  • po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • po 3-4 gałązki natki pietruszki i koperku
  • gałązka świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • łyżka otartego majeranku
  • po łyżeczce mielonego imbiru i mielonej słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki startego sera

Przygotowanie

Posiekany czosnek ucieramy z solą, sokiem i skórką z cytryny. Nacieramy tym umytego i osuszonego kurczaka, zostawiamy na godzinę, po czym wkładamy do dużego rondla. Dodajemy obraną i umytą włoszczyznę, cebule, korzenie i zieleninę, wlewamy 2 litry wody. Doprowadzamy do wrzenia, potem gotujemy na niewielkim ogniu. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę. Rozprowadzamy ją szklanką zimnego rosołu, wsypujemy imbir, paprykę, majeranek i mieszamy. Miękkiego kurczaka wyjmujemy, studzimy, rosół przecedzamy. Dwie marchewki i pietruszkę kroimy w słupki. Obrane ze skóry i kości mięso kroimy w paski, wkładamy do rondla, zalewamy przecedzonym rosołem, zagotowujemy. Wlewamy przygotowaną zasmażkę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Przed podaniem posypujemy startym serem.

1 Comment

  1. Piter

    Moja babcia robi przepyszne flaki, chyba mniej więcej takie składniki jak w tym przepisie. Może nazwa tej potrawy i wygląd nie wyglądają zachęcająco, ale ja to uwielbiam tę zupę. Muszę namówić babcię by zrobiła mi te flaki:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *