Fasolowa zupa mszczonowska

Składniki

  • 1 puszka białej fasolki konserwowej
  • 1 torebka mrożonej mieszanki warzywnej (40-50 dag)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść posiekanej zieleniny lub 1 łyżka suszonych ziół (prowansalskie, oregano, cząber, majeranek, tymianek, bazylia)
  • 5 szklanek rosołu z kostki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz lub mielona papryka
  • 1 łyżka oliwy, oleju lub margaryny

Przygotowanie

Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać mieszankę warzywną (nie rozmrażać) i zalać gorącym rosołem z kostki wymieszanym z koncentratem, gotować do miękkości.

Dodać fasolkę ra­zem z zalewą, wymieszać i skontrolować smak, ewentualnie doprawić.

Z mąki, jajka i odrobiny wody zagnieść twarde ciasto i zetrzeć na tarce z dużymi otworami prze­sypując mąką, lub drobno posiekać.

Zacie­rki wrzucić do wrzącej zupy i gotować do miękkości.

Śmietanę rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy i ostrożnie wlać do garnka.

Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną (jeśli używamy suszonych ziół, należy je dodać do zupy razem z mieszanką warzywną).

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *