Składniki
- 1 puszka białej fasolki konserwowej
- 1 torebka mrożonej mieszanki warzywnej (40-50 dag)
- 2 cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- garść posiekanej zieleniny lub 1 łyżka suszonych ziół (prowansalskie, oregano, cząber, majeranek, tymianek, bazylia)
- 5 szklanek rosołu z kostki
- 1/2 szklanki śmietany
- 10 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- pieprz lub mielona papryka
- 1 łyżka oliwy, oleju lub margaryny
Przygotowanie
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać mieszankę warzywną (nie rozmrażać) i zalać gorącym rosołem z kostki wymieszanym z koncentratem, gotować do miękkości.
Dodać fasolkę razem z zalewą, wymieszać i skontrolować smak, ewentualnie doprawić.
Z mąki, jajka i odrobiny wody zagnieść twarde ciasto i zetrzeć na tarce z dużymi otworami przesypując mąką, lub drobno posiekać.
Zacierki wrzucić do wrzącej zupy i gotować do miękkości.
Śmietanę rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy i ostrożnie wlać do garnka.
Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną (jeśli używamy suszonych ziół, należy je dodać do zupy razem z mieszanką warzywną).