Składniki
- 500 g ziemniaków
- 100 g boczku (w plasterkach)
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 1 1/4 rosołu (instant)
- 125 g śmietankowego serka topionego
- 30 g margaryny
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
Do dekoracji:
- 1 pęczek natki pietruszki (drobno posiekanej)
Przygotowanie
Surowe ziemniaki i umytą i oczyszczoną włoszczyznę pokroić w kostkę lub w krążki. Drobno pokrojoną cebulę poddusić w rozgrzanej margarynie, połączyć z warzywami, zalać gorącym rosołem i dodać liść laurowy, sól i pieprz i na wolnym ogniu gotować. Po 30 minutach, gdy warzywa są ugotowane, wyjąć listek laurowy i 5 łyżek warzyw, a zupę przetrzeć na puree. Domieszać trzepaczką serek topiony i jeszcze raz doprawić do smaku. Dodać kawałeczki odłożonych warzyw i trzymać zupę na małym ogniu.
Pokrojony na szerokie paski boczek usmażyć na chrupiąco w niewielkiej ilości margaryny.
Zupę ziemniaczaną przelać do talerzy, udekorować chrupiącymi paseczkami boczku i posiekaną natką pietruszki, wlać kilka kropli tłuszczu ze smażenia i podawać na gorąco.