Delikatna zupa ziemniaczana

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g boczku (w plasterkach)
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 1/4 rosołu (instant)
  • 125 g śmietankowego serka topionego
  • 30 g margaryny
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz

Do dekoracji:

  • 1 pęczek natki pietruszki (drobno posiekanej)

Przygotowanie

Surowe ziemniaki i umytą i oczyszczoną włoszczyznę pokroić w kostkę lub w krążki. Drobno pokrojoną cebulę poddusić w rozgrzanej margarynie, połączyć z warzywami, zalać gorącym rosołem i dodać liść laurowy, sól i pieprz i na wolnym ogniu gotować. Po 30 minutach, gdy warzywa są ugotowane, wyjąć listek laurowy i 5 łyżek warzyw, a zupę przetrzeć na puree. Domieszać trzepaczką serek topiony i jeszcze raz doprawić do smaku. Dodać kawałeczki odłożonych warzyw i trzymać zupę na małym ogniu.

Pokrojony na szerokie paski boczek usmażyć na chrupiąco w niewielkiej ilości margaryny.

Zupę ziemniaczaną przelać do talerzy, udekorować chrupiącymi paseczkami boczku i posiekaną natką pietruszki, wlać kilka kropli tłuszczu ze smażenia i podawać na gorąco.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *