Chrzanówka wielkopolska

Składniki

  • 1 kawałek świeżego chrzanu (15-20 dag)
  • 75 dag parówek (mogą być drobiowe)
  • 1 cebula lub 3 przekrojone ząbki czosnku
  • 2 łyżki przesianej pszennej mąki
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziarenek pieprzu
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie

Do garnka wlać sześć szklanek wody, wrzucić listek, ziele i pieprz, dodać łyżeczkę warzywnej przyprawy. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, włożyć do wody z przyprawami, zagotować.

Dodać parówki i gotować 30 minut na niewiel­kim ogniu. Następnie parówki wyjąć z wywaru. Chrzan obrać, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do wrzącej zu­py i gotować 5-10 minut, przecedzić. Mąkę rozrobić z dwiema łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować.

Po zdjęciu z ognia doprawić sokiem z cyt­ryny, gdy nieco przestygnie, wlać śmieta­nę i zamieszać. Doprawić solą i pieprzem – gotowa zupa powinna być bardzo pi­kantna, jednak z czasem chrzanowy aro­mat ulatuje i po kilkunastu minutach zu­pa staje się w smaku dużo łagodniejsza – należy o tym pamiętać.

Parówki pokro­ić w plasterki i ponownie włożyć do zu­py, jajka drobno posiekać. Zupę najlepiej podawać w kamionkowych lub glinia­nych miseczkach, posypaną posiekanymi jajkami i posiekaną zieleniną, z dodat­kiem kromek ?wiejskiego” chleba. Moż­na także do zupy dodać oddzielnie ugoto­wane ziemniaki.

Parówki można zastąpić także białą kiełbasą, którą jednak trzeba gotować nieco dłużej.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *