Składniki
- 1 kawałek świeżego chrzanu (15-20 dag)
- 75 dag parówek (mogą być drobiowe)
- 1 cebula lub 3 przekrojone ząbki czosnku
- 2 łyżki przesianej pszennej mąki
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- warzywna przyprawa typu vegeta
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 5 ziarenek pieprzu
- sól
- pieprz mielony
Przygotowanie
Do garnka wlać sześć szklanek wody, wrzucić listek, ziele i pieprz, dodać łyżeczkę warzywnej przyprawy. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, włożyć do wody z przyprawami, zagotować.
Dodać parówki i gotować 30 minut na niewielkim ogniu. Następnie parówki wyjąć z wywaru. Chrzan obrać, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do wrzącej zupy i gotować 5-10 minut, przecedzić. Mąkę rozrobić z dwiema łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować.
Po zdjęciu z ognia doprawić sokiem z cytryny, gdy nieco przestygnie, wlać śmietanę i zamieszać. Doprawić solą i pieprzem – gotowa zupa powinna być bardzo pikantna, jednak z czasem chrzanowy aromat ulatuje i po kilkunastu minutach zupa staje się w smaku dużo łagodniejsza – należy o tym pamiętać.
Parówki pokroić w plasterki i ponownie włożyć do zupy, jajka drobno posiekać. Zupę najlepiej podawać w kamionkowych lub glinianych miseczkach, posypaną posiekanymi jajkami i posiekaną zieleniną, z dodatkiem kromek ?wiejskiego” chleba. Można także do zupy dodać oddzielnie ugotowane ziemniaki.
Parówki można zastąpić także białą kiełbasą, którą jednak trzeba gotować nieco dłużej.