Chłodnik ze śledziem norweskim

Składniki

  • ogórek
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • łyżka octu winnego
  • pieprz
  • sól
  • lód (pokruszony lub w kostkach)
  • 2 filety ze śledzia matias
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 4 rzodkiewki
  • 4 kromki chleba tostowego
  • łyżka masła
  • 4 gałązki trybuli (lub nieco anyżku)
  • łyżka kwaśnej śmietany 36-procentowej

Przygotowanie

Filety oczyścić, wymoczyć, pokroić w paski. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż, oczyścić z pestek i drobno pokroić. Posypać solą i odstawić na 30 minut, osączyć. Rzodkiewki oczyścić i pokroić w kostkę. Kromki chleba pokroić w półcentymetrową kostkę i usmażyć na maśle na złociste grzanki.

Do garnka wiać chłodny bulion warzywny, dolać śmietanę i ocet, przyprawić solą oraz pieprzem, dodać lód. Schłodzoną zupę rozlać do talerzy. Na wierzchu każdej porcji rozłożyć paski matiasów, ogórki, rzodkiewki i grzanki. Udekorować łyżką kwaśnej śmietany i trybulą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *