Chłodnik z porów

Składniki

  • 25 dag porów (tylko białe części)
  • 2 duże ziemniaki (ok. 25 dag)
  • 3/4 szklanki jogurtu
  • 1 jabłko (20 dag)
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki szczypiorku
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Pory, ziemniaki i jabłko obrać i pokroić na plasterki.

W garnku rozgrzać masło, włożyć pory, jabłko i ziemniaki.

Dusić na małym ogniu pod przykryciem 5 minut.

Następnie wlać 1 l gorącej wody (albo wywaru z warzyw), posolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.

Ostudzić i zmiksować, albo przetrzeć przez sitko.

Taką zupkę wymieszać z jogurtem.

Doprawić pieprzem i solą.

Wstawić do lodówki.

Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Podawać z gorącymi grzankami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *