Składniki
- 1 l wywaru z włoszczyzny, rosołu z cielęciny lub bulionu z kostki
- 1 duży pęczek botwinki
- 1 duży burak
- 1 świeży ogórek
- 2 pełne łyżki posiekanego szczypiorku i kopru
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
- sól
- cukier
- sok z 1/2 cytryny
- 2?3 jajka na twardo
Przygotowanie
Młode buraczki razem z listkami dokładnie umyć i rozdrobnić, podlać w rondelku niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem na dość silnym ogniu przez 10 minut. Duży burak obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, zalać szklanką wrzącej wody, zagotować i pozostawić pod przykryciem. Do przecedzonego wywaru z włoszczyzny lub rosołu dodać uduszoną botwinkę, przecedzony wywar z buraka, doprawić do smaku, wystudzić. Następnie dodać dokładnie wymieszane ze śmietaną zsiadłe mleko lub kefir, drobno pokrajany ogórek i zieleninę. Wszystko wymieszać, ochłodzić, położyć na talerzach pokrajane jajka na twardo i zalać chłodnikiem.