Chłodnik serowy

Składniki

  • 1 opakowanie serka wiejskiego (granulowanego)
  • 400 ml kefiru
  • 1 ogórek średniej wielkości
  • 2 małe cebulki wraz ze szczypiorkiem
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
  • ząbek czosnku
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

Pozbawiony skóry i pestek ogórek oraz rzod­kiewki utrzeć na jarzynowej tarce z duży­mi otworami, przełożyć na sito, odsączyć.

Czosnek oraz cebulki wraz ze szczypior­kiem drobno posiekać.

Kefir połączyć z ser­kiem, dodać posiekany czosnek, cebulki, odsączone ogórek i rzodkiewki, koperek, przyprawy.

Wymieszać i rozlać na wychłodzone talerze.

Podawać zaraz po przygotowaniu z młodymi ziem­niakami, polanymi skwarkami ze słoninki i posypanymi zieleniną.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *