Składniki
- 1 opakowanie serka wiejskiego (granulowanego)
- 400 ml kefiru
- 1 ogórek średniej wielkości
- 2 małe cebulki wraz ze szczypiorkiem
- pęczek rzodkiewek
- 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
- ząbek czosnku
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie
Pozbawiony skóry i pestek ogórek oraz rzodkiewki utrzeć na jarzynowej tarce z dużymi otworami, przełożyć na sito, odsączyć.
Czosnek oraz cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno posiekać.
Kefir połączyć z serkiem, dodać posiekany czosnek, cebulki, odsączone ogórek i rzodkiewki, koperek, przyprawy.
Wymieszać i rozlać na wychłodzone talerze.
Podawać zaraz po przygotowaniu z młodymi ziemniakami, polanymi skwarkami ze słoninki i posypanymi zieleniną.