Chłodnik rybny

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ryb różnych gatunków
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 czerwone buraczki średniej wielkości
  • 1 kwaszony ogórek
  • 1,5 l kwasu chlebowego lub buraczanego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Buraki umyć, ugotować w łupinach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach.

Ugotowane ryby obrać ze skórki, usunąć kręgosłupy oraz ości.

Połowę kwasu chlebowego lub buraczanego zagotować z solą i gorącym płynem zalać buraczki.

Ostudzić.

Jajko i kwaszony ogórek pokrajać w kostkę, włożyć do przygotowanego płynu razem z kawałkami ryb i drobno posiekanym, zielonym koprem.

Wymieszać i na krótko wstawić do lodówki.

Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *