Składniki
- 1 kg ugotowanych ryb różnych gatunków
- 3 łyżki śmietany
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 czerwone buraczki średniej wielkości
- 1 kwaszony ogórek
- 1,5 l kwasu chlebowego lub buraczanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Buraki umyć, ugotować w łupinach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach.
Ugotowane ryby obrać ze skórki, usunąć kręgosłupy oraz ości.
Połowę kwasu chlebowego lub buraczanego zagotować z solą i gorącym płynem zalać buraczki.
Ostudzić.
Jajko i kwaszony ogórek pokrajać w kostkę, włożyć do przygotowanego płynu razem z kawałkami ryb i drobno posiekanym, zielonym koprem.
Wymieszać i na krótko wstawić do lodówki.
Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.