Chłodnik pomidorowy z grzankami

Składniki

  • 2,5 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 5 łyżek octu z czerwonego wina
  • 6 łyżek oliwy
  • pieprz
  • sól
  • 4 tosty
  • 30 dag owczego sera

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oliwy.

Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem i usunąć skórki.

Miąższ pokroić, zmiksować z czosnkiem i cebulą.

Zupę przyprawić solą, pieprzem, octem i papryką.

Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Pokroić w kostkę tosty i zrumienić na reszcie oliwy.

Owczy ser również pokroić w kostkę.

Grzanki i ser dodać do zupy tuż przed podaniem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *