Chłodnik polski

Składniki

  • 1 l kwaśnego mleka
  • 2 buraki
  • 2 jajka
  • 1 ogórek świeży
  • 10 rzodkiewek
  • resztki mięsa z drobiu
  • zielenina
  • sól

Przygotowanie

Buraki umyć, ugotować, obrać i rozdrobnić na tarce.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę.

Mięso posiekać drobno.

Ogórek obmyć, obrać i pokroić w paseczki.

Rzodkiewki opłukać i zetrzeć na tarce.

Do roztrzepanego mleka włożyć wszystkie składniki.

Dodać umytą i drobno posiekaną zieleninę.

Doprawić chłodnik do smaku i podawać zimny.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *