Składniki
- 1 l jogurtu
- 15 dag pieczonej jagnięciny pokrojonej w kostkę
- 2-3 ogórki
- 2 jajka na twardo
- 3 łyżki rodzynek
- koperek (dowolnie)
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Rodzynki zalać wrzątkiem (albo lepiej gorącą herbatą) i zostawić aż spęcznieją (przynajmniej pół godziny).
Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć łyżeczką miąższ z pestkami, pokroić w półplasterki.
W wazie zmieszać trzepaczką jogurt, szklankę wody, ogórki, posiekany koperek i szczypiorek, odsączone rodzynki, posolić i popieprzyć.
Wstawić do lodówki.
Nie warto piec jagnięciny tylko do tego chłodnika, ale jeśli zostało nam jej trochę z wczorajszej kolacji, chłodnik będzie jeszcze bardziej perski i lepszy.