Chłodnik perski

Składniki

  • 1 l jogurtu
  • 15 dag pieczonej jagnięciny pokrojonej w kostkę
  • 2-3 ogórki
  • 2 jajka na twardo
  • 3 łyżki rodzynek
  • koperek (dowolnie)
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Rodzynki zalać wrzątkiem (albo lepiej gorącą herbatą) i zostawić aż spęcznieją (przynajmniej pół godziny).

Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć łyżeczką miąższ z pestkami, pokroić w półplasterki.

W wazie zmieszać trzepaczką jogurt, szklankę wody, ogórki, posiekany koperek i szczypiorek, odsączone rodzynki, posolić i popieprzyć.

Wstawić do lodówki.

Nie warto piec jagnięciny tylko do tego chłodnika, ale jeśli zostało nam jej trochę z wczorajszej kolacji, chłodnik będzie jeszcze bardziej perski i lepszy.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *