Chłodnik owocowy z bitą śmietaną

Składniki

  • 3 szklanki maślanki
  • 2 żółtka
  • 5 dag cukru
  • 5 dag obranych ze skórki i zmielonych migdałów
  • 50 dag mieszanych owoców (truskawek, malin, porzeczek)
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 4-5 łyżek bitej śmietany
  • listki melisy

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel w gorącej kąpieli wodnej. Pod koniec ucierania dodać sok cytrynowy i skórkę otartą z cytryny. Następnie masę ostudzić i cały czas mieszając, wlewać powoli schłodzoną maślankę. Dodać zmielone migdały oraz bitą śmietanę. Wymieszać.

Owoce umyć, osączyć, oczyścić z szypułek. Większe owoce pokroić, mniejsze zostawić w całości.

Przygotowane owoce wymieszać z chłodnikiem. Wstawić do lodówki co najmniej na godzinę. Podawać chłodnik w oziębionych miseczkach ozdobiony listkami melisy.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *