Chłodnik ogórkowy

Składniki

  • 1 l kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 50 dag ogórków szklarniowych
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 0,5 pęczka koperku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Oprószyć solą i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Szczypiorek, koperek i natkę pietruszki drobno posiekać, a czosnek zmiażdżyć.

Ogórki delikatnie odcisnąć i przełożyć do wazy.

Schłodzony jogurt wlać do ogórków.

Dodać zieleninę, czosnek i oliwę.

Całość delikatnie wymieszać.

Chłodnik doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ozdobić plasterkami świeżego ogórka.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *