Składniki
- 1 l kefiru lub jogurtu naturalnego
- 50 dag ogórków szklarniowych
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 0,5 pęczka koperku
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Oprószyć solą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Szczypiorek, koperek i natkę pietruszki drobno posiekać, a czosnek zmiażdżyć.
Ogórki delikatnie odcisnąć i przełożyć do wazy.
Schłodzony jogurt wlać do ogórków.
Dodać zieleninę, czosnek i oliwę.
Całość delikatnie wymieszać.
Chłodnik doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ozdobić plasterkami świeżego ogórka.