Chłodnik mazurski

Składniki

  • 4 szklanki esencjonalnego rosołu z kostki (drobiowy, warzywny)
  • 20 dag mięsa z pieczonego drobiu
  • 15 dag botwinki
  • 1 cebula
  • garść szczawiu
  • 1 spory ogórek
  • 1 kwaskowate jabłko
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • garść posiekanej zieleniny, może być mieszana (szczypiorek, natka pietruszki, koperek)
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie

Botwinkę oczyścić i pokroić w paseczki. Cebulę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. 1 szklankę rosołu zagotować, wrzucić botwinkę i cebulę, zagotować. Szczaw oczyścić i drobno posiekać, dodać do bot­winki, ponownie zagotować, ostudzić.

Ogó­rek i jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Rzodkiewki oczyścić i drobno poszatkować.

Botwinę z dodatkami połączyć z resztą rosołu, dodać jabłko, ogórek i rzodkiewki oraz posiekaną zieleninę. Delikatnie wymieszać ze śmie­taną, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

Wstawić do lo­dówki przynajmniej na 2 godziny. Mięso pokroić w drobną kostkę, jajka obrać i po­kroić na cząstki jak pomarańcze.

Chłodnik podawać w niewielkich kamionkowych łub ceramicznych miseczkach, dodając do każ­dej porcji pokrojone mięso i jajko.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *