Składniki
- 4 szklanki esencjonalnego rosołu z kostki (drobiowy, warzywny)
- 20 dag mięsa z pieczonego drobiu
- 15 dag botwinki
- 1 cebula
- garść szczawiu
- 1 spory ogórek
- 1 kwaskowate jabłko
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- garść posiekanej zieleniny, może być mieszana (szczypiorek, natka pietruszki, koperek)
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie
Botwinkę oczyścić i pokroić w paseczki. Cebulę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. 1 szklankę rosołu zagotować, wrzucić botwinkę i cebulę, zagotować. Szczaw oczyścić i drobno posiekać, dodać do botwinki, ponownie zagotować, ostudzić.
Ogórek i jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Rzodkiewki oczyścić i drobno poszatkować.
Botwinę z dodatkami połączyć z resztą rosołu, dodać jabłko, ogórek i rzodkiewki oraz posiekaną zieleninę. Delikatnie wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Mięso pokroić w drobną kostkę, jajka obrać i pokroić na cząstki jak pomarańcze.
Chłodnik podawać w niewielkich kamionkowych łub ceramicznych miseczkach, dodając do każdej porcji pokrojone mięso i jajko.