Składniki
- 1,5 l zsiadłego mleka lub kefiru
- 250 ml śmietany
- 10-15 dag świeżych ogórków
- 10-15 dag pieczonej cielęciny lub kurczaka
- 40 dag botwinki
- 10-15 dag rzodkiewek
- 1/2 pączka szczypiorku
- 1/2 pączka koperku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- cytryna
- koncentrat czerwonego barszczu lub wywar z buraków
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Botwinką przebrać, opłukać, pokroić w paski, ugotować w wodzie lekko zakwaszonej cytryną.
Rzodkiewki umyć i pokroić w półplasterki, ogórki obrać, umyć i pokroić w paski.
Koperek i szczypiorek przebrać, umyć i posiekać.
Mleko połączyć ze śmietaną, roztrzepać, dodać przestudzoną botwinką, rzodkiewki, ogórek, posiekaną zieleniną, pokrojone w paski miąso.
Doprawić koncentratem czerwonego barszczu lub wywarem z buraków.
Posolić i popieprzyć do smaku.
Zupą schłodzić (najlepiej przez kilka godzin).
Podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.
Aby zaostrzyć smak chłodnika, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku.