Chłodnik litewski

Składniki

  • 1,5 l zsiadłego mleka lub kefiru
  • 250 ml śmietany
  • 10-15 dag świeżych ogórków
  • 10-15 dag pieczonej cielęciny lub kurczaka
  • 40 dag botwinki
  • 10-15 dag rzodkiewek
  • 1/2 pączka szczypiorku
  • 1/2 pączka koperku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • cytryna
  • koncentrat czerwonego barszczu lub wywar z buraków
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Botwinką przebrać, opłukać, pokroić w paski, ugotować w wodzie lekko zakwaszonej cytryną.

Rzodkiewki umyć i pokroić w półplasterki, ogórki obrać, umyć i pokroić w paski.

Koperek i szczypiorek przebrać, umyć i posiekać.

Mleko połączyć ze śmietaną, roztrzepać, dodać przestudzoną botwinką, rzodkiewki, ogórek, posiekaną zieleniną, pokrojone w paski miąso.

Doprawić koncentratem czerwonego barszczu lub wywarem z buraków.

Posolić i popieprzyć do smaku.

Zupą schłodzić (najlepiej przez kilka godzin).

Podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.

Aby zaostrzyć smak chłodnika, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *