Chłodnik jabłkowy

Składniki

  • 60-80 dag jabłek
  • 0,5 l wody
  • 0,5 l mleka
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 6-8 dag cukru
  • 5 dag rodzynków
  • 2 dag mąki
  • sok z cytryny
  • cynamon

Przygotowanie

Jabłka umyć, obrać i przekroić na pół.

Usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki.

Dodać cukier i sproszkowany cynamon.

Zagotować.

Mąkę wymieszać z mlekiem i wlać do jabłek.

Zagotować.

Dodać opłukane rodzynki i wystudzić.

Połączyć z winem i doprawić do smaku.

Chłodnik wstawić do chłodziarki na kilka godzin.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *