Chłodnik grzybowy

Składniki

  • 250 g świeżych grzybów
  • 1 l bulionu grzybowego
  • 150-200 g wołowiny lub cielęciny (gotowanej)
  • 50 g dymki
  • 1 świeży ogórek (lub kiszony)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki śmietany
  • koperek
  • kilka kromek pieczywa tostowego
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Umyte grzyby poddusić we własnym soku lub ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości.

Wywar przecedzić i zachować, a grzyby pokroić w cienkie plasterki.

Ugotować jajko na twardo, gdy ostygnie, obrać je i pokroić na osiem części.

Gotowane chude mięso pokroić w paseczki.

Ogórka pokroić w drobną kosteczkę.

Dymkę drobno posiekać.

Wszystkie składniki, w tym również grzyby, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przełożyć do talerzy i zalać zimnym wywarem po gotowaniu grzybów, który można uzupełnić bulionem grzybowym z kostki.

Opłukać zieleninę pod bieżącą wodą, drobniutko posiekać i obficie posypać zupę.

Oddzielnie podać pokrojone w kostkę grzanki ze zrumienionego pieczywa tostowego.


Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *