Składniki
- 250 g świeżych grzybów
- 1 l bulionu grzybowego
- 150-200 g wołowiny lub cielęciny (gotowanej)
- 50 g dymki
- 1 świeży ogórek (lub kiszony)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki śmietany
- koperek
- kilka kromek pieczywa tostowego
- sok z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Umyte grzyby poddusić we własnym soku lub ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości.
Wywar przecedzić i zachować, a grzyby pokroić w cienkie plasterki.
Ugotować jajko na twardo, gdy ostygnie, obrać je i pokroić na osiem części.
Gotowane chude mięso pokroić w paseczki.
Ogórka pokroić w drobną kosteczkę.
Dymkę drobno posiekać.
Wszystkie składniki, w tym również grzyby, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przełożyć do talerzy i zalać zimnym wywarem po gotowaniu grzybów, który można uzupełnić bulionem grzybowym z kostki.
Opłukać zieleninę pod bieżącą wodą, drobniutko posiekać i obficie posypać zupę.
Oddzielnie podać pokrojone w kostkę grzanki ze zrumienionego pieczywa tostowego.