Składniki
- 1,5 l zsiadłego mleka (lub pół na pół, jogurtu i kefiru)
- 2 łyżki oliwy (najlepiej extra vergine)
- 2 małe świeże ogórki
- 6-8 orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki (opcjonalnie)
- garść koperku
- szczypta soli
- pieprz
Przygotowanie
Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką usunąć miąższ z pestkami, pokroić w cienkie półplasterki.
Utrzeć czosnek z solą, dodać oliwę, dobrze zmieszać, dodać łyżkę przegotowanej wody i wymieszać trzepaczką.
Dodać ogórki, zsiadłe mleko lub jogurt i kefir (ewentualnie śmietankę) oraz sparzone, obrane ze skórek i posiekane orzechy.
Dokładnie wymieszać, dodać koperek i doprawić odrobiną pieprzu.
Wstawić do lodówki.
Całość należy przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby składniki miały czas się ?przegryźć?.
Podawać dobrze schłodzone.