Chłodnik bułgarski

Składniki

  • 1,5 l zsiadłego mleka (lub pół na pół, jogurtu i kefiru)
  • 2 łyżki oliwy (najlepiej extra vergine)
  • 2 małe świeże ogórki
  • 6-8 orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki (opcjonalnie)
  • garść koperku
  • szczypta soli
  • pieprz

Przygotowanie

Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką usunąć miąższ z pestkami, pokroić w cienkie półplasterki.

Utrzeć czosnek z solą, dodać oliwę, dobrze zmieszać, dodać łyżkę przegotowanej wody i wymieszać trzepaczką.

Dodać ogórki, zsiadłe mleko lub jogurt i kefir (ewentualnie śmietankę) oraz sparzone, obrane ze skórek i posiekane orzechy.

Dokładnie wymieszać, dodać koperek i doprawić odrobiną pieprzu.

Wstawić do lodówki.

Całość należy przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby składniki miały czas się ?przegryźć?.

Podawać dobrze schłodzone.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *