Chłodnik brzoskwiniowy

Składniki

  • litrowy słoik kompotu z brzoskwiń
  • 1 l naturalnego jogurtu
  • 1 opakowanie galaretki owocowej o smaku brzoskwiniowym lub innym, dobrze komponującym się z brzoskwinią
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru do smaku

Przygotowanie

Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż w przepisie, odstawić do stężenia.

Brzoskwinie odsączyć z soku, gdy trzeba, wyjąć pestki, rozbić w malakserze.

Doprawić sokiem z cytryny i cukrem.

Ga­laretkę pokroić w drobną kostkę, rozłożyć na wychłodzonych talerzach.

Do zmiksowa­nych owoców dodać  jogurt, miksować przez minutę.

Gdy całość dobrze się spieni, rozlewać na talerze.

Podawać zaraz po przygotowaniu z cienkimi naleśnikami, po­krojonymi jak makaron.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *