Chlebianka staropolska

Składniki

  • 6 szklanek rosołu z kostki (grzybowy, warzywny, drobiowy)
  • 30 dag chleba razowego (najlepiej na miodzie)
  • 2 łyżki masła łub margaryny
  • 1-2 żółtka
  • 15 dag białego sera
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek)
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Chleb obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub pokruszyć i obsmażyć na rozgrza­nym tłuszczu.

Żółtka lekko ubić widelcem i ostrożnie połączyć z 3-4 łyżkami ciepłego rosołu, następnie ostrożnie połączyć z re­sztą gorącego rosołu.

Dodać chleb, posie­kaną zieleninę, dobrze wymieszać i dopra­wić do smaku.

Ser pokroić w kostkę lub pokruszyć, dodać do zupy, wymieszać.

Podawać najlepiej w małych kamionkowych lub ceramicznych miseczkach.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *