Składniki
- 6 szklanek rosołu z kostki (grzybowy, warzywny, drobiowy)
- 30 dag chleba razowego (najlepiej na miodzie)
- 2 łyżki masła łub margaryny
- 1-2 żółtka
- 15 dag białego sera
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek)
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Chleb obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub pokruszyć i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Żółtka lekko ubić widelcem i ostrożnie połączyć z 3-4 łyżkami ciepłego rosołu, następnie ostrożnie połączyć z resztą gorącego rosołu.
Dodać chleb, posiekaną zieleninę, dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
Ser pokroić w kostkę lub pokruszyć, dodać do zupy, wymieszać.
Podawać najlepiej w małych kamionkowych lub ceramicznych miseczkach.