Chińska zupa ostro-kwaśna

Składniki

  • 200 g piersi z indyka
  • 1 l esencjonalnego rosołu drobiowego
  • 6 grzybów wood ear (leśne ucho – czarny grzyb chiński)
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 5-6 łyżeczek sosu sojowego
  • 6 łodyżek palczatki cytrynowej
  • 2 marchwie
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • pieprz

Na marynatę:

  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki płatków owsianych błyskawicznych

Przygotowanie

Najpierw posmarować mięso przygotowaną marynatą z sosu sojowego i płatków owsianych.

Suszone grzyby moczyć w wodzie przez około 30 minut.

Dokładnie odsączone grzyby i obraną marchew pokroić w cienkie słupki.

Rozgrzać w garnku rosół.

Następnie dodać do rosołu grzyby, marchew i zamarynowane, pokrojone w paseczki mięso.

Gotować około 3-4 minut.

Pokroić palczatkę cytrynową, wsypać do zupy.

Zagęścić ją roz­mieszanymi w wodzie płatkami owsiany­mi.

Całość doprawić do smaku sosem so­jowym, octem, solą i pieprzem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *