Składniki
- 200 g piersi z indyka
- 1 l esencjonalnego rosołu drobiowego
- 6 grzybów wood ear (leśne ucho – czarny grzyb chiński)
- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 5-6 łyżeczek sosu sojowego
- 6 łodyżek palczatki cytrynowej
- 2 marchwie
- 3 łyżki octu
- 2 łyżki wody
- sól
- pieprz
Na marynatę:
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki płatków owsianych błyskawicznych
Przygotowanie
Najpierw posmarować mięso przygotowaną marynatą z sosu sojowego i płatków owsianych.
Suszone grzyby moczyć w wodzie przez około 30 minut.
Dokładnie odsączone grzyby i obraną marchew pokroić w cienkie słupki.
Rozgrzać w garnku rosół.
Następnie dodać do rosołu grzyby, marchew i zamarynowane, pokrojone w paseczki mięso.
Gotować około 3-4 minut.
Pokroić palczatkę cytrynową, wsypać do zupy.
Zagęścić ją rozmieszanymi w wodzie płatkami owsianymi.
Całość doprawić do smaku sosem sojowym, octem, solą i pieprzem.