Bezmięsny rosół małopolski

Składniki

  • 1 duża porcja włoszczyzny
    z kapustą
  • 2-3 łyżki masła lub margaryny
    warzywna przyprawa typu vegeta
  • ziele angielskie
  • 1-2 suszone grzyby
  • garść posiekanej zieleniny (natka
    pietruszki, koperek, bazylia,
    tymianek)
  • 20 dag drobnego makaronu (zacierki,
    gwiazdki) lub ryż
  • sól

Przygotowanie

Grzyby umyć i namoczyć (najlepiej na noc) w przegotowanej źródlanej wodzie. Włoszczyznę oczyścić i utrzeć na jarzynowej tarce z dużymi otworami) albo drobno posiekać. Rozdrobnione warzywa zeszklić na tłuszczu. Dolać wodę, w której moczyły się grzyby, oraz same grzyby i zagotować na małym ogniu. Dodać sześć szklanek wody z przyprawą, ziele angielskie i doprawić do smaku. Gotować na niewielkim ogniu około 20 minut, odcedzić (warzywa można wykorzystać do przygotowania pysznego sufletu). Ugotowane grzyby wyjąć, drobno posiekać i dodać do wywaru. Ponownie zagotować, wrzucić makaron lub opłukany ryż, gotować do miękkości. Przed podaniem suto posypać posiekaną zieleniną, a jeśli ktoś lubi, to i tartym parmezanem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *