Składniki
- 1 duża porcja włoszczyzny
z kapustą - 2-3 łyżki masła lub margaryny
warzywna przyprawa typu vegeta - ziele angielskie
- 1-2 suszone grzyby
- garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, koperek, bazylia,
tymianek) - 20 dag drobnego makaronu (zacierki,
gwiazdki) lub ryż - sól
Przygotowanie
Grzyby umyć i namoczyć (najlepiej na noc) w przegotowanej źródlanej wodzie. Włoszczyznę oczyścić i utrzeć na jarzynowej tarce z dużymi otworami) albo drobno posiekać. Rozdrobnione warzywa zeszklić na tłuszczu. Dolać wodę, w której moczyły się grzyby, oraz same grzyby i zagotować na małym ogniu. Dodać sześć szklanek wody z przyprawą, ziele angielskie i doprawić do smaku. Gotować na niewielkim ogniu około 20 minut, odcedzić (warzywa można wykorzystać do przygotowania pysznego sufletu). Ugotowane grzyby wyjąć, drobno posiekać i dodać do wywaru. Ponownie zagotować, wrzucić makaron lub opłukany ryż, gotować do miękkości. Przed podaniem suto posypać posiekaną zieleniną, a jeśli ktoś lubi, to i tartym parmezanem.