Barszcz z fasolką i kiełbasą

Składniki

  • 150 g drobnej fasolki
  • 200 g dowolnej kiełbasy
  • 1 litr bulionu (z kostki)
  • 5 buraków
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • listki selera naciowego
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Fasolkę opłukać i namoczyć na noc.

Zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości.

Buraki obrać, umyć i pokroić w paseczki.

Zalać bulionem.

Gotować ok. 15 minut.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Dodać do buraków.

Gotować, aż warzywa będą miękkie.

Następnie połączyć z fasolką (razem z wodą, w której się gotowała).

Kiełbasę pokroić w paseczki.

Podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Dodać do zupy.

Zupę zagotować.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.

Zupę rozlać na talerze.

Każdą porcję udekorować kleksem śmietany.

Posypać listkami selera i posiekanym szczypiorkiem.

1 Comment

  1. Sebek999

    Barszcz z fasolką i kiełbasą to jedna z najbardziej pożywnych zup, jakie zostały wynalezione. Jeśli ktoś akurat ma dużo pracy fizycznej i jednocześnie ma ochotę na zupę, to polecam ten przepis. Ewentualnie można też wykonać to ciut inną metodą, ale niewiele różniącą się od tej, może trochę mniej skomplikowaną niż tutaj.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *