Składniki
- 150 g drobnej fasolki
- 200 g dowolnej kiełbasy
- 1 litr bulionu (z kostki)
- 5 buraków
- 2-3 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki gęstej śmietany
- listki selera naciowego
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Fasolkę opłukać i namoczyć na noc.
Zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości.
Buraki obrać, umyć i pokroić w paseczki.
Zalać bulionem.
Gotować ok. 15 minut.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Dodać do buraków.
Gotować, aż warzywa będą miękkie.
Następnie połączyć z fasolką (razem z wodą, w której się gotowała).
Kiełbasę pokroić w paseczki.
Podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Dodać do zupy.
Zupę zagotować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Zupę rozlać na talerze.
Każdą porcję udekorować kleksem śmietany.
Posypać listkami selera i posiekanym szczypiorkiem.
Barszcz z fasolką i kiełbasą to jedna z najbardziej pożywnych zup, jakie zostały wynalezione. Jeśli ktoś akurat ma dużo pracy fizycznej i jednocześnie ma ochotę na zupę, to polecam ten przepis. Ewentualnie można też wykonać to ciut inną metodą, ale niewiele różniącą się od tej, może trochę mniej skomplikowaną niż tutaj.