Barszcz staropolski

Składniki

  • 2 l wywaru z mięsa i warzyw
  • 150 ml śmietany
  • 40 dag buraków
  • 20 dag kiełbasy
  • 10 dag marchwi
  • 10 dag selera
  • 10 dag pietruszki
  • 8 dag cebuli
  • 2 dag mąki
  • zielenina
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Buraki umyć, oczyścić i upiec w piekarniku.

Upieczone wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce.

Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć na tłuszczu, skropić wywarem i dusić do miękkości.

Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, połączyć zwarzywami, burakami, pozostałym wywarem, posiekaną zieleniną oraz śmietaną wymieszaną z mąką.

Chwilę pogotować i doprawić do smaku.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *