Barszcz przemyski

Składniki

  • 50 dag skrzydełek drobiowych lub duża drobiowa porcja rosołowa
  • 6 szklanek rosołu z kostki
  • 50 dag buraków
  • 1/4 główki białej, włoskiej łub pekińskiej kapusty
  • 2-3 spore marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki margaryny łub oleju
  • 3 łyżki octu winnego łub sok z połowy cytryny
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • garść posiekanej zieleniny (koperek,szczypiorek, natka pietruszki)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Buraki, marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, kapustę drobno poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać margarynę, zeszklić cebule, a następnie dodać rozdrobnione marchewki i pietruszkę. Dusić na niewielkim ogniu, stale mieszając, do chwili gdy jarzynki zmiękną i staną się przezroczyste. Dodać umyte mięso, buraki i zalać połową gorącego rosołu. Dodać liście laurowe, cukier i listki laurowe, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu do miękkości. Wyjąć mięso i oddzielić je od kości, pokroić w drobną kostkę. Barszcz ponownie zagotować, dodać resztę rosołu i poszatkowaną kapustę. Gotować na średnim ogniu do chwili, gdy kapusta zmięknie. Dodać mięso i śmietanę, wymieszać i podgrzewać, stale mieszając, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Przed podaniem skontrolować smak i obficie posypać posiekaną zieleniną. Wegetarianie mogą przygotować zupę bez mięsa.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *