Barszcz małorosyjski

Składniki

  • 1/2 kg wieprzowiny lub golonki lub kiełbasy
  • 1/2 główki kapusty
  • 6 ziemniaków
  • 3/4 szklanki soku pomidorowego
  • włoszczyzna
  • listek laurowy
  • zielenina
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ugotować poprzedniego dnia mięso, obrać z kości i pokroić w kostkę.

Do wywaru włożyć poszatkowaną włoszczyznę i kapustę.

Gotować 15 minut.

Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pieprz, listek laurowy i gotować dalsze 15 minut.

Gdy jarzyny dostatecznie zmiękną, należy wlać sok pomidorowy, dodać pokrojone mięso i utrzymywać zupę jeszcze przez chwilę na ogniu już nie gotując.

Przed podaniem doprawić do smaku i wsypać zieleninę.

Barszcz można zaprawić zasmażką z mąki i tłuszczu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *