Barszcz małopolski

Składniki

  • 2 l wywaru z kości i warzyw
  • 20 dag wołowiny bez kości
  • 40 dag buraków
  • 150 ml śmietany
  • 20 dag białej kapusty
  • 5 dag fasoli perłowej
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 2 dag mąki
  • 4 dag ketchupu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Buraki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wodą i ugotować.

Następnie wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce.

Grzyby umyć, namoczyć i ugotować.

Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnąwodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny.

Potem ugotować w tej samej wodzie.

Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem i ugotować.

Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę kapustę oraz przyprawy.

Gdy kapusta będzie miękka, połączyć z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki, ketchupem, fasolą oraz śmietaną wymieszaną z mąką.

Chwilę pogotować i doprawić do smaku.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *