Składniki
- 50 dag średnich buraków ćwikłowych
- 6 szklanek rosołu z kostki
- 1- 2 grzybki suszone
- 2- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1?2 goździki
- sok z 1-2 cytryn lub ocet winny
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka niskosłodzonego dżemu z czerwonych porzeczek
- 2-3 ziarna pieprzu
- sól
- cukier
Przygotowanie
Buraki wyszorować, zalać wrzącą wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Lekko ostudzić.
Ostudzone buraki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, zalać rosołem i dodać przyprawy oraz dżem.
Gotować na średnim ogniu 10 minut.
Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny – barszcz powinien mieć zdecydowany smak.
Ostudzić i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na dół lodówki, na 2-3 godziny.
Przed podaniem przecedzić i zagotować.
Taki barszcz podaje się w filiżankach lub bulionówkach.