Barszcz czysty

Składniki

  • 50 dag średnich buraków ćwikłowych
  • 6 szklanek rosołu z kostki
  • 1- 2 grzybki suszone
  • 2- 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1?2 goździki
  • sok z 1-2 cytryn lub ocet winny
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka niskosłodzonego dżemu z czerwonych porzeczek
  • 2-3 ziarna pieprzu
  • sól
  • cukier

Przygotowanie

Buraki wyszorować, zalać wrzącą wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.

Lekko ostudzić.

Ostu­dzone buraki obrać i zetrzeć na tarce z du­żymi otworami, zalać rosołem i dodać przyprawy oraz dżem.

Gotować na śred­nim ogniu 10 minut.

Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny – barszcz powinien mieć zdecydowany smak.

Ostu­dzić i odstawić w chłodne miejsce, naj­lepiej na dół lodówki, na 2-3 godziny.

Przed podaniem przecedzić i zagotować.

Taki barszcz podaje się w filiżankach lub bulionówkach.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *