Barszcz burakowo-grzybowy

Składniki

  • 2 szklanki wywaru z grzybów
  • 2 szklanki kwasu z buraków
  • cukier
  • sól
  • zielona pietruszka
  • 1 łyżeczka świeżego masła

Przygotowanie

Kwas z buraków przygotować na 7 dni wcześniej. W tym celu 1 kg ćwikłowych buraków umyć, obrać, pokrajać na niewielkie cząstki, zalać w słoju letnią przegotowaną wodą, dodać skórkę razowego chleba, przykryć słój gazą aptekarską, obwiązać, postawić w ciepłym miejscu.

Wywar z grzybów przygotować poprzedniego dnia: 5?6 suszonych grzybów namoczonych w przeddzień ugotować do miękkości i pozostawić w wywarze. Przygotowując barszcz należy połączyć wywar z grzybów z kwasem burakowym; mocno podgrzać, dodać sól i cukier do smaku, wsypać zieloną pietruszkę ewentualnie dodać świeże masło.

Do barszczu można podawać słone paluszki, paszteciki z mięsem lub ziemniaki.

1 Comment

  1. Readers

    Smaczna zupa, te grzyby dają ten wyjątkowy smak. Polecam ten przepis:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *