Składniki
- 2 szklanki wywaru z grzybów
- 2 szklanki kwasu z buraków
- cukier
- sól
- zielona pietruszka
- 1 łyżeczka świeżego masła
Przygotowanie
Kwas z buraków przygotować na 7 dni wcześniej. W tym celu 1 kg ćwikłowych buraków umyć, obrać, pokrajać na niewielkie cząstki, zalać w słoju letnią przegotowaną wodą, dodać skórkę razowego chleba, przykryć słój gazą aptekarską, obwiązać, postawić w ciepłym miejscu.
Wywar z grzybów przygotować poprzedniego dnia: 5?6 suszonych grzybów namoczonych w przeddzień ugotować do miękkości i pozostawić w wywarze. Przygotowując barszcz należy połączyć wywar z grzybów z kwasem burakowym; mocno podgrzać, dodać sól i cukier do smaku, wsypać zieloną pietruszkę ewentualnie dodać świeże masło.
Do barszczu można podawać słone paluszki, paszteciki z mięsem lub ziemniaki.
Smaczna zupa, te grzyby dają ten wyjątkowy smak. Polecam ten przepis:)