Sos żoliborski

Składniki

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
  • 10 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka oliwy, oleju lub margaryny
  • 1 łyżeczka przesianej mąki pszennej
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia)
  • warzywna przyprawa typu vegeta

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.

Pieczarki drobno poszatkować, dodać do cebuli i dusić 5 minut.

Po­midory odsączyć z zalewy i rozgnieść wide­lcem.

Dodać do pieczarek razem z zieleniną i łyżeczką przyprawy warzywnej.

Dusić na małym ogniu około 15 minut – sos powi­nien zgęstnieć.

Doprawić do smaku.

Śmie­tanę wymieszać z mąką i dodać do sosu, podgrzewać na małym ogniu, nie dopusz­czając do wrzenia (można podłożyć płytkę ochronną), do chwili gdy sos zgęstnieje.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *