Składniki
- 1 szklanka przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
- 10 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżka oliwy, oleju lub margaryny
- 1 łyżeczka przesianej mąki pszennej
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia)
- warzywna przyprawa typu vegeta
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Pieczarki drobno poszatkować, dodać do cebuli i dusić 5 minut.
Pomidory odsączyć z zalewy i rozgnieść widelcem.
Dodać do pieczarek razem z zieleniną i łyżeczką przyprawy warzywnej.
Dusić na małym ogniu około 15 minut – sos powinien zgęstnieć.
Doprawić do smaku.
Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do sosu, podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia (można podłożyć płytkę ochronną), do chwili gdy sos zgęstnieje.