Sos węgierski

Składniki

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 kg parówek
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 duża cebula
  • 1/2 małego słoika koncentratu pomidorowego
  • 15 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy cebulę i smażymy na złoty kolor. Do cebuli wlewamy ok. 1/2 l wody (lub więcej, w zależności od potrzeb), dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Kroimy w plasterki i dusimy na tłuszczu na drugiej patelni ok. 10 minut. Dodajemy do cebuli.

Parówki (bez osłonek) kroimy w plasterki. Wkładamy do cebuli z pieczarkami, mieszamy i gotujemy. Mąkę rozprowadzamy kilkoma łyżkami zimnej wody i wlewamy do sosu, aby go zagęścić. Potrawkę wykładamy na talerze i posypujemy startym na tarce żółtym serem. Podajemy z pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *