Składniki
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 kg parówek
- 1,5 łyżki mąki
- 1 duża cebula
- 1/2 małego słoika koncentratu pomidorowego
- 15 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- słodka papryka mielona
- ostra papryka mielona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy cebulę i smażymy na złoty kolor. Do cebuli wlewamy ok. 1/2 l wody (lub więcej, w zależności od potrzeb), dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Kroimy w plasterki i dusimy na tłuszczu na drugiej patelni ok. 10 minut. Dodajemy do cebuli.
Parówki (bez osłonek) kroimy w plasterki. Wkładamy do cebuli z pieczarkami, mieszamy i gotujemy. Mąkę rozprowadzamy kilkoma łyżkami zimnej wody i wlewamy do sosu, aby go zagęścić. Potrawkę wykładamy na talerze i posypujemy startym na tarce żółtym serem. Podajemy z pieczywem.