Sos tuńczykowy

Składniki

  • puszka tuńczyka w oleju
  • 1 cebula
  • pomidory albo opakowanie przecieru pomidorowego 500 ml
  • czarne oliwki bez pestek
  • ząbek czosnku
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Odlać olej z puszki.

Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju z tuńczyka (gdyby było za mało dolać trochę zwykłego).

Do cebuli dodać obrane i posiekane pomidory (mogą być też z puszki) albo przecier.

Gdy pomidory stracą surowy smak dodać tuńczyka i przekrojone na połówki czarne oliwki.

Gotować do lekkiego zgęstnienia sosu. Doprawić bazylią, solą i pieprzem.

Podawać z makaronem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *