Sos tahini

Składniki

  • pasta sezamowa
  • 4 cytryny
  • woda
  • ząbek czosnku
  • świeża natka pietruszki
  • sól

Przygotowanie

Wlać pastę sezamową do miseczki.

Dodać szczyptę soli.

Wycisnąć sok z cytryn.

Dodać wyciśnięty ząbek czosnku.

Dobrze wymieszać wszystkie składniki, powoli dolewać wodę, aby miało lejącą ale dość gęstą konsystencję.

Umyć pietruszkę i posiekać na bardzo małe kawałeczki.

Wrzucić do miski i wymieszać składniki.

Dolewać wodę do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

Dolewać trochę więcej wody, bo sos zagęszcza się w lodówce.

Sos do sałatki z pomidorów i ogórków, lub jako dodatek do kurczaka lub innych mięs.

Można też jeść jako sos do brązowego ryżu albo jako pasta do chleba.

Sos tahini

Sos tahini

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *