Sos staropolski

Składniki

  • 350 ml wywaru z drobiu
  • 50 ml śmietany
  • 10 dag pomidorów
  • 5 dag tartego chrzanu
  • 3 dag mąki
  • 3 dag tłuszczu
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w cząstki.

Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć przy tym nie rumieniąc.

Następnie rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować około 10 minut na małym ogniu często mieszając.

Pod koniec gotowania dodać pomidory, chrzan i śmietanę.

Sos wymieszać z posiekaną natką pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos podawać do drobiu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *