Sos radziwiłłowski

Składniki

  • 3-4 kwaskowate jabłka
  • 5 łyżek wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki startego chrzanu lub 3 łyżeczki mocnego chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 2 łyżki rodzynek
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

Rodzynki umyć i osuszyć.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając od razu sokiem z cytryny.

W rondelku rozgrzać tłuszcz, wrzucić jabłka i du­sić, stale mieszając, do chwili, gdy się rozgotują.

Dodać wino, chrzan i rodzynki, dusić jeszcze kilka minut, tak aby powstał jednolity aksamitny sos.

Doprawić do sma­ku.

Pasuje do wędlin, mięs i drobiu na zimno, a także do pieczarek z patelni.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *