Sos pomidorowy po warszawsku

Składniki

  • 1 puszka pomidorów w zalewie lub 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżki margaryny
  • 1 łyżeczka przesianej mąki pszennej
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, szczypiorek)
  • sól

Przygotowanie

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać rozgniecione widel­cem pomidory z zalewą i połowę posieka­nej zieleniny.

Dusić na małym ogniu do chwili, gdy sos zgęstnieje.

Śmietanę wy­mieszać z mąką, dodać do sosu i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, a na­stępnie podgrzewać, aż sos zgęstnieje, nie dopuszczając jednak do wrzenia.

Wymie­szać z reszta posiekanej zieleniny.

Taki sos możemy na wiele sposobów wzbogacać, np. dodając pieczarki albo paprykę, ewen­tualnie cienko pokrojony seler naciowy.

Można także do pomidorów dodać mielone mięso czy drobno pokrojoną wędlinę, a tak­że pokrojone oliwki.

Sos odpowie­dni do wszelkich mięs i makaronu.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *