Składniki
- 1 puszka pomidorów w zalewie lub 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 łyżki margaryny
- 1 łyżeczka przesianej mąki pszennej
- 1 szklanka gęstej śmietany
- garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, szczypiorek)
- sól
Przygotowanie
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać rozgniecione widelcem pomidory z zalewą i połowę posiekanej zieleniny.
Dusić na małym ogniu do chwili, gdy sos zgęstnieje.
Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do sosu i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, a następnie podgrzewać, aż sos zgęstnieje, nie dopuszczając jednak do wrzenia.
Wymieszać z reszta posiekanej zieleniny.
Taki sos możemy na wiele sposobów wzbogacać, np. dodając pieczarki albo paprykę, ewentualnie cienko pokrojony seler naciowy.
Można także do pomidorów dodać mielone mięso czy drobno pokrojoną wędlinę, a także pokrojone oliwki.
Sos odpowiedni do wszelkich mięs i makaronu.