Sos pesto

Składniki

  • 20 liści świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • orzechy włoskie
  • żółty ser
  • sól

Przygotowanie

Liście świeżej bazylii (około 20 lub więcej) wrzucić do naczynia, w którym będzie miksowana.

Miksując liście dodawać oliwy.

Liście powinny być bardzo drobno zmiksowane.

Żółty ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami aż uzyskamy około garść tartego sera.

Podobnie robić z uprzednio obranymi orzechami włoskimi.

Do zmiksowanych liści bazylii dodawać garść żółtego sera i połowę garści startych orzechów oraz wyciśnięty czosnek.

Wszystko razem zmiksować dolewając oliwy.

Przyprawić solą.

Konsystencja sosu powinna być gęsta.

W miarę uzyskania odpowiedniego smaku oraz właściwej gęstości można dodać wymienione składniki.

Sos pesto jest doskonałym składnikiem do innych potraw.

Podaje się go również z samym makaronem.

Tak przygotowany sos można również przechowywać około dwóch tygodni w słoiczku w lodówce.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *