Składniki
- 20 liści świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- orzechy włoskie
- żółty ser
- sól
Przygotowanie
Liście świeżej bazylii (około 20 lub więcej) wrzucić do naczynia, w którym będzie miksowana.
Miksując liście dodawać oliwy.
Liście powinny być bardzo drobno zmiksowane.
Żółty ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami aż uzyskamy około garść tartego sera.
Podobnie robić z uprzednio obranymi orzechami włoskimi.
Do zmiksowanych liści bazylii dodawać garść żółtego sera i połowę garści startych orzechów oraz wyciśnięty czosnek.
Wszystko razem zmiksować dolewając oliwy.
Przyprawić solą.
Konsystencja sosu powinna być gęsta.
W miarę uzyskania odpowiedniego smaku oraz właściwej gęstości można dodać wymienione składniki.
Sos pesto jest doskonałym składnikiem do innych potraw.
Podaje się go również z samym makaronem.
Tak przygotowany sos można również przechowywać około dwóch tygodni w słoiczku w lodówce.