Sos orzechowy

Składniki

  • 400 g orzechów włoskich
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/4 łyżki wazowej śmietany
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miąższu z chleba
  • sól

Przygotowanie

Do moździerza włożyć wyłuskane z łupin i obrane ze skórki orzechy, czosnek, sól oraz namoczony i wyciśnięty chleb.

Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć i wymieszać, a następnie cienką strużką dolewać do nich oliwę i śmietanę, cały czas mieszając.

Gotowy sos powinien być jednolity i gęsty.

Sos orzechowy doskonale nadaje się do przyprawiania klusek ziemniaczanych, makaronu krajanka i panasotini.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *