Składniki
- 50 dag suszonych moreli
- 2 duże winne jabłka
- 12,5 dag rodzynek
- 3 duże cebule
- 2 szklanki octu winnego
- 1 łyżeczka mielonych nasion gorczycy
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka drobno pokrojonego świeżego imbiru
- 25 dag cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie
Umyte morele pokroić w cienkie paski, rodzynki sparzyć i odsączyć.
Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Wszystkie składniki włożyc do rondla, zalać octem winnym, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu, czesto mieszając, około godziny.
Gorący sos rozlać do słoiczków, zakryć, pasteryzować przez 10-15 minut.