Sos kimizu

Składniki

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki słabego octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki wasabi
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 łyżki wody

Przygotowanie

Wymieszać wszystkie składniki mikserem na jednorodną masę.
Przelać ją do rondelka o grubym dnie, ogrzewać powoli na bardzo małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką aż się zacznie pokrywać galaretowatą masą.

Zestawić z ognia, mieszając stale ? schłodzić.

Przełożyć do naczynia z zakrętką, przechowywać w lodówce.

Sos kimizu stosuje się do sałatek z surowych lub lekko ugotowanych jarzyn, na zimno.

Doskonały jest na przykład do ogórka i rzodkiewki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *