Sos indyjski

Składniki

  • 3 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • 3 łyżki masła
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 duże łyżki miodu
  • łyżka sosu chilli
  • półtorej łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie

Posiekane orzechy uprużyć na gorącej patelni, przestudzić, utrzeć z masłem i roztartym czosnkiem i cały czas ucierając, stopniowo dodawać pozostałe składniki sosu.

Powinien mieć konsystencję gładkiej, jednolitej masy.

Wtedy szczelnie go przykryć i wstawić na noc do lodówki, w której można ten sos przechowywać 4?5 dni.

Podawać do pasztetów z jarzyn.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *