Sos imperial

Składniki

  • 20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 4 cebule (najlepiej czerwone)
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Śliwki umyć i zalać przegotowana ciepłą wodą.

Odstawić do napęcznienia (naj­lepiej na noc).

Cebule drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.

Dodać do śliwek razem z oliwą.

Rozgotować na małym ogniu.

Przetrzeć przez sito lub zmiksować.

Dodać czerwone wino i zagotować na małym ogniu, stale mieszając.

Doprawić do sma­ku.

Wspaniały sos do drobiu i potraw z grilla.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *