Składniki
- 20 dag mielonego mięsa
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka rosołu
- 1 duży ząbek czosnku
- oliwa
- tymianek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, uważając by się nie zrumieniła.
Dodać mielone mięso i jeszcze chwilę smażyć, często mieszając.
Posypać mąką i ponownie podsmażyć, często mieszając (mąka powinna stracić smak surowizny).
Zasmażone mięso rozprowadzić rosołem, dokładnie mieszać (składniki sosu powinny tworzyć jednolitą konsystencję).
Dodać koncentrat pomidorowy rozprowadzony w 2 łyżkach wody, keczup, pieprz, roztarty w dłoniach tymianek, sól, na koniec wlać wino i jeszcze raz zagotować.