Sos genieński

Składniki

  • 20 dag mielonego mięsa
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • oliwa
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, uważając by się nie zrumieniła.

Dodać mielone mięso i jeszcze chwilę smażyć, często mieszając.

Posypać mąką i ponownie podsmażyć, często mieszając (mąka powinna stracić smak surowizny).

Zasmażone mięso rozprowadzić rosołem, dokładnie mieszać (składniki sosu powinny tworzyć jednolitą konsystencję).

Dodać koncentrat pomidorowy rozprowadzony w 2 łyżkach wody, keczup, pieprz, roztarty w dłoniach tymianek, sól, na koniec wlać wino i jeszcze raz zagotować.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *