Sos czekoladowy

Składniki

  • szklanka pełnego mleka
  • 3 kopiaste łyżeczki kakao
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 laski najdrobniej posiekanej (lub utłuczonej w moździerzu) laski wanilii
  • 4 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • łyżka masła

Przygotowanie

Mąkę, kakao, 2 łyżki cukru pudru rozcieramy z 2 łyżkami zimnej wody. Mleko zagotowujemy z rozdrobnioną na puch wanilią. Wrzące łączymy, cały czas mieszając, z roztartą mąką z kakao i cukrem, całość zagotowujemy. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel, dodajemy, cały czas lekko ubijając, gorące kakao (składniki połączą się bardzo szybko). Naczynie z sosem zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, składniki łączymy, wstawiamy naczynie do garnka z zimną wodą i, delikatnie ubijając, sos studzimy.

Sos czekoladowy straci na smaku, gdy zamiast wanilii dodamy cukier waniliowy.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *