Sos curry

Składniki

  • 1 łyżeczka curry
  • 1 szklanka rosołu z drobiu
  • 1 szklanka śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mąkę przesiać.

Masło stopić w rondelku, dodać curry i przesianą mąkę, wymieszać, podgrzewać mieszając przez kilka minut, ale nie rumienić.

Do podgrzanej zaprawki dolewać stopniowo mleko, mieszając trzepaczką, i podgrzewać na wolnym ogniu, doprowadzić do zawrzenia.

Zagęszczony sos wymieszac ze słodką śmietanką, podgrzać raz jeszcze do zawrzenia, odstawić, przyprawić do smaku solą, odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny.

Sos podajemy z jajkami gotowanymi w koszulkach, rybami gotowanymi i gotowanym drobiem.

Sos ten, możemy również podawać do mięs gotowanych w rosole (drobiowe i wołowe).

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *