Sos cesarski

Składniki

  • 10 dag startego sera (mogą być okrawki rozmaitych serów, dostępne na wagę w wielu sklepach)
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 10 dag wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła roślinnego lub margaryny
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • szczypta suszonych ziół (majeranek, oregano)
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Orzechy zmielić w maszynce lub drobniutko posiekać i dusić na rozgrzanym tłuszczu, stale mieszając, przez 2-3 minuty.

Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać i podgrzewać na małym ogniu (można podłożyć płytkę ochronną), stale mieszając, do chwili gdy ser się rozpuści. Oryginalny dodatek do kotletów (nawet jarskich) i zapiekanek.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *