Sos beszamelowy

Składniki

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 1/2 szklanki mleka ( lub mleka i śmietany)
  • 2 żółtka
  • gałka muszkatołowa
  • wyciśnięty sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Masło rozpuścić na małym ogniu w garnuszku.

Na powstały tłuszcz wysypać mąkę i mieszać trzepaczką.

Sos można bardzo łatwo przypalić, będzie miał wówczas gorzki smak, więc przez cały czas przyrządzania mieszać go.

Zaraz po połączeniu mąki z masłem dolewać mleko i mieszając czekać aż sos zgęstnieje.

Ściągnąć sos z ognia i doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

W tym czasie należy rozetrzeć żółtka ze śmietaną i dodać do sosu.

Doprowadzić sos do wrzenia i ściągnąć z ognia, po czym doprawić sokiem z cytryny.

Sos beszamelowy podawać na gorąco.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *