Składniki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 1/2 szklanki mleka ( lub mleka i śmietany)
- 2 żółtka
- gałka muszkatołowa
- wyciśnięty sok z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Masło rozpuścić na małym ogniu w garnuszku.
Na powstały tłuszcz wysypać mąkę i mieszać trzepaczką.
Sos można bardzo łatwo przypalić, będzie miał wówczas gorzki smak, więc przez cały czas przyrządzania mieszać go.
Zaraz po połączeniu mąki z masłem dolewać mleko i mieszając czekać aż sos zgęstnieje.
Ściągnąć sos z ognia i doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
W tym czasie należy rozetrzeć żółtka ze śmietaną i dodać do sosu.
Doprowadzić sos do wrzenia i ściągnąć z ognia, po czym doprawić sokiem z cytryny.
Sos beszamelowy podawać na gorąco.