Sos bermeński

Składniki

  • 3 żółtka
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki wody
  • 1 mała cebula
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Cebulkę obrać, drobno posiekać, czosnek rozgnieść.

Wodę wymieszać z octem, dodać cebulę, czosnek i estragon, zagotować.

Gdy połowa cieczy odparuje przecedzić i wystudzić.

Dodać żółtka i łyżeczkę masła, wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ubijać, aż zgęstnieje.

Zdjąć z ognia, dodać pozostałe masło i ponownie ubić.

Sos przyprawić solą i pieprzem.

Podawać na przykład z mięsnym fondue.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *