Majonez

Składniki

  • 2 żółtka
  • 1/4 l oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • sól

Przygotowanie

Żółtko wymieszać z musztardą i solą.

Powoli wlewać olej (powinien mieć temperaturę pokojową).

Majonez ubijać nożem miksera (tzw. blenderem) lub ubijaczką do piany.

Gotowy doprawić sokiem z cytryny i solą.

Aby uzyskać majonez gęściejszy, np. do dekoracji, należy dodać więcej oleju lub oliwy.

Gotowy majonez można rozrzedzić sokiem z cytryny lub białym wytrawnym winem (np. wermutem).

Do jednego żółtka można dodać maksymalnie 200 ml oleju.

1 Comment

  1. Monica

    Chętnie wypróbuję ten przepis, może majonez własnej roboty będzie lepszy niż ten kupiony w sklepie.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *